Składniki:
- 5 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, do powstania sztywnej i błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną ciągle miksując.
Z masy bezowej uformować dwa okręgi na blaszce, jeden o średnicy 20 cm, drugi 15 cm. Łyżką wyrównać boku ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do ostygnięcia na conajmniej godzinę. Beza może lekko popękać i się zarumienić.
Krem śmietankowo - malinowy:
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g świeżych malin + trochę więcej do posypania
Śmietankę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać maliny, sok z cytryny, rozgnieść widelcem i wymieszać.
Na paterę wyłożyć większą bezę, nałożyć 60% kremu, posypać malinami, przykryć mniejszą bezę, na to resztę kremu i świeże maliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz i odwiedziny ;)